Fiskeoppskrifter

Grillet røye i folie, smørsaus og grillmarinader

 

Rens, vask og tørk røyene godt. Dryss salt og pepper i buken og legg inn godt skyllet kryddergrønt og press litt sitronsaft over.

 

Smør doble ark aluminiumsfolie med smør og pakk inn en og en røye i folien.

 

Legg fiskepakkene på rist over rødglødende kull og grill 10-15 min på hver side, til fiskekjøttet løsner fra ryggbenet. Prøv med en spiss kniv hvis du er usikker.

 

La fisken hvile 10-15 minutter før servering. Server med kokte eller bakte poteter, agurksalat og rømme smakt til med litt kryddergrønt, sitron, salt, pepper og sukker.

 

Lag smøresausen ved først å finhakke løken, gylne den lett i litt av smøret. Hell på vin, reduser til det er nesten kokt inn. Tilsett kraft og fløte og reduser til halv mengde gjenstår. Pisk inn smøret i biter og smak til med salt og pepper. Sil opp ved servering.

 

Grillmarinaden blir best hvis du lar den blandes sammen i en foodprocessor.

 

Legg kjøtt evt. fisk i en pose og hell over marinaden. Legg til marinering 6-8 timer i romtemperatur, evt. natten over i kjøleskapet. Pensle med marinaden under grillingen. Stek over varm grill i 3-5 minutter på hver side, avhengig av tykkelse på kjtt eller fisk.

 

Denne marinaden inneholder mye olje og egner seg ikke til å bruke som smakstilsetning i sauser.

 

Du er sikret et godt resultat når du griller fisken i aluminiumsfolie. Med denne grillmetoden bør du beregne lengre steketid enn ved vanlig grilling under folie. Det er en fordel ikke å bruke for stor fisk.

 

Dette kan du også naturligvis gjøre med ørreten.

 

 

Saltbakt ørret

 

Veldig bra måte å lage saftig fisk på. Lokket av salt, grovt og grått havsalt som kjøpes i store poser, nesten som veisalt, holder all fuktigheten inne i fisken. Husk bare at til saltbaking må du bruke fisk med skinnet på, det beskytter fiskekjøttet mot å bli forferdelig salt. For å få saltlokket stivt, slik at det elegant kan vippes av og blottlegge fisken slik som her, blander jeg litt eggehvite i saltet. Du kan også sprinkle litt vann over før steking.

 

Bruk små ørreter!

 

Ha saltet i en bolle. Skill ut to eggehviter og bland dem godt med saltet, sammen med melet.

 

Legg noen skiver sitron og en dillkvast i buken på fiskene og strø i litt pepper. Bruk en ildfast form som passer til fiskene og gir rom for godt med salt.

 

Fordel saltet jevnt utover og legg fiskene på. Dekk med resten av saltet. Klapp det godt rundt.

 

Stek på 200 grader i rundt en halv time.

 

Bruk en kniv og skjær litt langs kanten av fiskene, slik at du kan vippe det av som et lokk, da vil skinnet oftest henge med.

 

Ta av alt skinn og pensle på litt olje, pluss noe dill.

 

Server gjerne med søtlige rotfrukter og smørsaus.

Ingredienser

800 g røyer

salt

pepper

dill

persille

gressløk

sitron

smør

 

Smørsaus:

 

3 stk sjalottløk

2 dl hvitvin, tørr

2 dl kraft (lys buljong ikke for salt)

0,5 dl kremfløte

100gr usaltet smør

salt

pepper

 

Grillmarinader:

 

 

olje og urtemarinade til kjøtt eller fisk

 

600 g mørt kjøtt evt. Fiskefilet

3 dl olivenolje

4-5 ss balsamicoeddik evt. rød eller hvitvin

2 dl hakkede urter

2-4 fedd hvitløk

grovmalt pepper

 

 

 

Ingredienser

Hele ørreterer

0,5 kg havsalt

2 eggehviter

1 ss hvetemel

1 sitron

Frisk dill

Pepper

Olje

Copyright © All Rights Reserved